Województwo Podlaskie - wszystkie wydarzenia

Meandry – Szkoła Muzyki Tradycyjnej

Meandry – Szkoła Muzyki Tradycyjnej

Wojewódzki Ośrodek Animacji Kultury w Białymstoku wraz z Towarzystwem Przyjaciół Skansenu w Koźlikach zapraszają na tydzień ze śpiewem i tańcem tradycyjnym. MEANDRY – Szkoła Muzyki Tradycyjnej to nowa inicjatywa WOAK, zorganizowana w związku z jubileuszem 60-lecia WOAK i w odpowiedzi na coraz większe zainteresowanie szeroko pojętą tradycją i szukaniem własnych korzeni.

Festiwal Kultury Tatarskiej

Festiwal Kultury Tatarskiej

Od kilku już lat Podlaskie Muzeum Kultury Ludowej (wcześniej jako Białostockie Muzeum Wsi) wspólnie ze Związkiem Tatarów Rzeczypospolitej Polskiej jest organizatorem „Festiwalu Kultury Tatarskiej”. Celem tego dwudniowego wydarzenie jest przybliżenie jak najszerszemu gronu odbiorców kultury Tatarów polskich, grupy etnicznej zamieszkującej od XVII w. obszar znajdujący się w obecnych granicach województwa podlaskiego.

XII Festiwal Oj Wiosna Ty Wiosna 2017

XII Festiwal Oj Wiosna Ty Wiosna 2017

„Oj Wiosna ty Wiosna” to słowa pieśni o pracy na roli, muzyczne świadectwo wiejskiej kultury tradycyjnej śpiewanej i przekazywanej przez pokolenia. Archaiczna pieśń, która korzeniami sięga czasów przedchrześcijańskich i odwołuje się do cykliczności procesów życia biologicznego. Śpiewa ją Pani Weronika Zubowicz ze wsi Stanowisko nad Marychą w Puszczy Augustowskiej, spotkanie i nagranie odbyło się w jej rodzinnym domu w którym żyje od urodzenia, a jej rodzina od wielu pokoleń.

13. Białoruski Festiwal Etnograficzny

13. Białoruski Festiwal Etnograficzny

Muzeum i Ośrodek Kultury Białoruskiej serdecznie zaprasza na 13. Białoruski Festiwal Etnograficzny pn. „KULTURA NA SCHODACH MUZEUM”. Muzeum już od dwunastu lat wychodzi na plac z warsztatami etnograficznymi, na których wszyscy chętni mogą zapoznać się tradycyjnym rzemiosłem a także sami mogą spróbować swych sił, np. przy krosnach, za kołem garncarskim, przy wyplataniu ze słomy i wikliny, rzeźbienia w drewnie, a także spróbować potraw z ziemniaków, min. smażonych na bieżąco placków ziemniaczanych ,czy wyrobów mięsnych.