W Zakopanem rozpoczął się 52. Międzynarodowy Festiwal Folkloru Ziem Górskich

52. Międzynarodowy Festiwal Folkloru Ziem Górskich trwać będzie od 12 do 20 sierpnia 2021 r. Ten największy festiwal organizowany w Zakopanem związany jest z kulturą ludową, która jest siłą tego regionu. To ona, wraz z pięknem górskiego krajobrazu, od lat działa jak magnes, zachęcając do przyjazdu licznych turystów spragnionych kontaktu z tradycją, kultywowaną tutaj pieczołowicie z pokolenia na pokolenie.

Festiwal ma ten niezwykły walor, że skupia ludzi szczególnie zaangażowanych w troskę o swoje dziedzictwo –nie tylko z Podhala, ale także z całej Polski, Europy i Świata, pozwalając na wzajemne poznanie i wymianę doświadczeń. Dzięki temu autentyzm przekazu tak skutecznie trafia do publiczności festiwalowej, chwytając za serce, ale także dając radość, energię i wciągając we wspólną zabawę–podkreśla Burmistrz Miasta Zakopane Leszek Dorula.

Co roku jest to wyjątkowe i barwne spotkanie ze sztuką, tradycją, obrzędowością, muzyką, śpiewem, tańcem, strojem i gwarą górali z całego świata. Dzielą się oni z nami całym swoim bogactwem. Nie może w nim zabraknąć także regionalnej kuchni.

-Tegoroczna edycja pod tym względem jest szczególna. Zgodnie z hasłem „Od snopka do talerza”będzie poświęcona obrzędom i tradycjom związanym z pracą na roli, produktom rolnym i ich wykorzystaniu w regionalnej kuchni –w tradycyjnym oraz nowoczesnym wydaniu. Zaprezentowana zostanie Księga Kulinarna zbierająca przepisy na najlepsze potrawy górali z całego świata. Odbędą się także pokazy i degustacje. Chcemy pokazać, że góralszczyzna ma smak!–wyjaśnia Zastępca Burmistrza Agnieszka Nowak-Gąsienica.

Podczas konferencji naukowej prelegenci prezentować będą zagadnienia dotyczące obrzędów, zwyczajów i pieśni związanych z pożywieniem w kontekście codzienności i święta. Gościem konferencji i Festiwalu będzie Bartek Kieżun –dziennikarz kulinarny i autor nagrodzony World Gourmand Cookbook Awards i Nagrodą Magellana. Z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Autor książek Italia do zjedzenia, Portugalia do zjedzenia i Stambuł do zjedzenia.

-Festiwal to z jednej strony wspaniałe widowisko i rozrywka dla publiczności, a z drugiej strony kładziemy nacisk na jego walory etnograficzne. Dbamy o zachowanie wypracowanej przez lata formuły konkursowej, o wysoki poziom występów i profesjonalny skład jury. Konkurs jest najważniejszą częścią Festiwalu, a wokół niego budujemy bogaty program pełen innych ciekawych wydarzeń i atrakcji–dodaje Dyrektor Festiwalu Joanna Staszak

Zobaczymy więc przede wszystkim występy zespołów prezentujących góralski folklor i rywalizujących o „Złote Ciupagi”.Przyjadą one do Zakopanego z Bułgarii, Czarnogóry, Macedonii, Rumunii, Serbii, Turcji, Ukrainy i Włoch.Do udziału w festiwalu zakwalifikowały się także cztery polskie zespoły wytypowane przez jury Festiwalu Folkloru Górali Polskich w Żywcu:Zbyrcokz Juszczyna (Beskid Makowski), Istebnaz Istebnej (Beskid Śląski), Lachyz Nowego SączaorazReglez Poronina, które będą reprezentować Skalne Podhale. Oceniać je będzie międzynarodowe Jury pod przewodnictwem dr Bożeny Lewandowskiej. Przedstawiciele wszystkich grup wezmą udział także w zmaganiach o Sabałowe Gęśle oraz Zbyrcoki w ramach Międzynarodowego Konkursu Kapel, Instrumentalistów i Śpiewaków Ludowych im. Władysława Trebuni Tutki. Gospodarzami Festiwalu będą: Zespół Regionalny im.Klimka Bachledy i Parafialny Regionalny Zespół „Giewont” z Olczy.Na scenie podczas koncertu „Mali Górale” zobaczymy również zespoły dziecięce -laureatów XII Tatrzańskiego Festiwalu Zespołów Góralskich Złote Kierpce.

Wydarzenie rozpocznie, jak co roku, barwny korowód ulicami miasta, zakończony krótkimi pokazami tańców na ulicy Krupówki. Festiwalowi towarzyszyć będą także ciekawe warsztaty dla dorosłych i animacje dla najmłodszych, cieszące się wielkim zainteresowaniem publiczności Dni Narodowe oraz Kiermasz Sztuki Ludowej i Rzemiosła Artystycznego. Zaprezentowanezostaną plenerowewystawyprac nadesłanych na konkurs „Dziecięcy plakat festiwalowy”, zdjęć Jerzego Z. Kosiuczenko„Portret Folkloru Świata. Moje spojrzenie”, a także zdjęć laureatów konkursu fotograficznego „Żywioł Folkloru 2019” orazekspozycja „Ludowe Instrumentarium Ziem Górskich” przygotowana we współpracy z Muzeum Ludowych Instrumentów Muzycznych w Szydłowcu. Poznamy laureatów 50. Ogólnopolskiego Konkursu Literackiego im. Tadeusza Staicha na wiersz o tematyce górskiej. Odbędą się MistrzostwaPodhala w Powożeniu orazWystawa Owczarków Podhalańskich.Nie zabraknie spotkań z instrumentalistami podczas „Jarmarku Świętej Cecylii”. Tradycyjne wesele góralskie zaprezentuje zespół „Białodunajcanie”. Współpraca z Zarządem Głównym ZwiązkuPodhalan orazOddziałem Zakopane zaowocuje organizacją Dnia Górali Polskich. Podczas Festiwalu będzie można bawić się na potańcówkach przy tradycyjnej muzyce góralskiej w wiosce festiwalowej.Na wydarzeniu gościć będzie znany zespół folkowy Brathanki oraz zwycięzca tegorocznego Festiwalu Folkowego Polskiego Radia „Nowa Tradycja”–zespół Zawierucha, a nowością będzie koncert „Siła korzeni”promujący książkę „Muzyka góralska” autorstwa Krzysztofa Gocała.Festiwalowi towarzyszyć będzie także siódma edycja konkursu fotograficznego „Żywioł Folkloru”.

Nad przygotowaniem wydarzenia pracuje powołana przez Burmistrza Rada Artystyczna, w skład której weszli instruktorzy zakopiańskich zespołów regionalnych (Maria Kukuc-Frączysta, Katarzyna Stachoń Groblowy, Tomasz Galica –Parafialny Regionalny Zespół Giewont, Zofia Kubiniec Stanuch -Zespół im. Klimka Bachledy) wraz z Dyrektor Festiwalu Joanną Staszak.