Tradycyjny zwyczaj kiszenia kapusty w wykonaniu zespołu obrzędowego z Kocudzy mogli obejrzeć w niedzielne popołudnie zwiedzający Muzeum Wsi Lubelskiej.
W zagrodzie z Teodorówki gospodynie i gospodarze z Kocudzy pokazali jak dawniej obierano i siekano kapustę za pomocą tasaka, ponadto można było poznać metodę zakwaszania beczki żytnią mąką czy różne sposoby układania w niej kapusty.
Po nakryciu beczki pokrywami (luźnymi deszczułkami budującymi górne wieko beczki) i przyłożeniu wieka kamieniami zespół z Kocudzy zaprosił licznie zgromadzoną publiczność na tradycyjny poczęstunek. Do tego przygrywała tradycyjna kapela z mistrzem, skrzypkiem Stanisławem Głazem na czele.
O kiszeniu kapusty i zwyczajami z tym związanymi opowiada Alina Myszak z Kocudzy.
Zrealizował: Krzysztof Butryn