Czy wiecie czym były korowaje, kołacze, byśki i nowe latka? To tylko niektóre z wyrobów pieczywa obrzędowego, które Muzeum Ziemi Chełmskiej im. W. Ambroziewicza w Chełmie prezentuje na nowej wystawie „Niezwykła moc chleba – pieczywo obrzędowe w kulturze ludowej”.
Pieczywo obrzędowe uświetniało dawniej obrzędy rodzinne jak wesele czy chrzciny, bez niego te uroczystości nie mogły się odbyć. Zwyczaj wymagał wypieku danego pieczywa z zachowaniem właściwego składu surowcowego, receptury, metody wypieku i czasu jego przygotowywania. Wiele z czynności przy przygotowywaniu np. korowaja miało charakter magiczny, który miał gwarantować szczęście młodej parze.
Na wystawie pokazujemy polskie pieczywo obrzędowe z uwzględnieniem wątków wielokulturowości, a więc także wywodzące się z tradycji żydowskiej, prawosławnej, jak i wytwory międzykulturowe z natury jak, np. korowaje – wyjaśniają muzealnicy.
Wszystkie wypieki przygotował zgodnie z tradycyjnymi recepturami utalentowany, wyróżniony wieloma nagrodami twórca ludowy Michał Kowalik.
Począwszy od najbardziej oczywistego rodzaju chleba o niezwykłej mocy, czyli opłatka, poprzez korowaje, kołacze, reszyty, aż po byśki i nowe latka, nasza ekspozycja poprowadzi państwa przez niezwykły świat sztuki ludowej o kulinarnym charakterze, pachnącym świeżym ciastem i piecem chlebowym. Każdy będzie mógł zapoznać się również z podstawowymi surowcami do wypieku pieczywa i poznać muzealia związane z tradycja wypieków – dodaje Michał Kowalik.
Planowane są także warsztaty dla wszystkich grup wiekowych, na których będzie można własnoręcznie przygotować elementy pieczywa obrzędowego, ozdobić korowaj czy wykonać szyszki weselne.
Zadanie dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach programu Narodowego Centrum Kultury: EtnoPolska. Edycja 2024.
* Zdjęcie główne: fot. Muzeum Ziemi Chełmskiej im. W. Ambroziewicza w Chełmie